Nietypowa kasza: kuskus

Kasza kuskus powstaje z pszenicy durum, połączonej z wodą, teoretycznie powinna być więc raczej uznawana za makaron. To element kuchni śródziemnomorskiej, ponieważ pochodzi z północnej Afryki i również obecnie jest tam bardzo popularna. Kryje w sobie duże pokłady białka, a także żelazo, wapń, sód, fosfor, witaminę C i te z grupy B. Jednak największą niespodzianką, jaką kryje w sobie kasza kuskus, jest specyficzny sposób jej przygotowywania. Istnieje bowiem taka jej odmiana, która wymaga jedynie zalania wrzącą wodą. Pięć minut czekania to wszystko, co trzeba zrobić, by móc przystąpić do zjedzenia porcji tej kaszy. Trzeba przyznać, że jest to rozwiązanie świetnie wpisujące się w specyfikę dzisiejszych czasów. Żyjemy w czasach, gdzie produkty instant, czyli gotowe po zalaniu wrzątkiem, zdominowały sklepowe półki, jednak znajdująca się między nimi kasza kuskus to żywnościowy ewenement. To pełnowartościowa i zdrowa podstawa nowoczesnego posiłku, w dodatku uniwersalna, zachwycająca interesującym smakiem. Świetnie się sprawdza i w wersji słonej, i słodkiej.